петък, 16 януари 2009 г.

Друг поглед за протеста

Вие сте позор, оставка и затвор!
Четвъртък, 15 Януари 2009 20:31 Mihail Novak
Е-мейл Печат ПДФ

Гьобеци пред парламента
Снимка:

Funny Comments

Spicecomments.com - Funny Comments



Трети ден протестите пред парламента не секват.

Първия ден около 5000 огласиха пространството пред Народното събрание.

Вчера бройката намаля до 3000, за да се стигне до днес, когато едва 500 души скандират за оставката на правителството, подкрепени от оркестър за народна музика.

След като минаха през патриотичните песни, групата артисти типично по балкански го удариха на чалга песни и хорá.

Организаторите на протеста се заричат, че занапред ще митингуват от 15 часа, за да се насъбере множество.

И пак се забелязва засилено полицейско присъствие, но този път органите на реда изоставиха практиката си от вчера да проверяват и снимат документите за самоличност на протестиращите.

На паметника на "Цар Освободител" са поставени плакати "Писна ни!", "Стигат ви 20 години, дайте път на младите".
Това беше един от лозунгите на протеста от 14 януари пред Народното събрание. Площадът събра поне 10 000. Бяха дошли хора от цялата страна. И почти нямаше белокоси. Само млади хора, момчета, момичета, а и малко по-големи. Имаше ученици, майки с малки деца. Не, никой не раздаваше чай с коняк. Напротив. Млекари от Голямо Конаре сипваха чаши с мляко. Пееше се основно националният химн, развяваха се много знамена с трикольора. Имаше и плакати: “Пред народа нямате имунитет”, “Писна ни”, “Да спасим Иракли”, “Взехте ни парите, сега искате живота ни”. Така беше малко повече от час. В един момент към парламента полетяха снежни и ледени топки, събрани покрай паметника, изпукаха и няколко пиратки. Младите хора скандираха: “Боклуци”, “Оставка”, “Затвор”, “Мафия”. С вдигнати, високо разперени ръце. Изглежда това прозвуча страшно на управниците. “Най-добре е танковете да дойдат” – това ни звучи познато. Но стана друго. Внезапно числото на полицаите се умножи многократно. И техният ескадрон тръгна срещу митинга. Неумолимо и жестоко. Поваляха и търкаляха по земята хората, тъпчеха ги и ги биеха. А в началото множеството от площада им съчувстваше за тяхното протестно пушене. Депутатите от прозорците гледаха, вероятно с удоволствие. После ще разгледат закона за ограничаване на протестите и митингите.
Заговори се, че имало провокатори, които хвърляли ледените топки и пиратките. Може ли това да е причината за масовия побой над митингуващите, за стотиците помляни на площада хора. Никой няма да забрави случилото се. И гневът ще продължава все по-силно да бълбука.
Автор на материала http://www.de-zorata.de/index.php?option=com_content&view=article&id=194



title="анимационные открытки"
border="0">


www.krassota.com

Протеста е мост, който ни отвежда ...ако успее

Няма коментари:

Публикуване на коментар